Cultuurgebonden overwegingen spelen een essentiële rol bij het zaken doen en het behalen van commercieel succes in Turkije.

Heb oog voor het nepotisme, oftewel “the old boys network”, tegenwoordig bekend als netwerken. Niet kennis, maar kennissen is macht in Turkije. Overigens gaat dit uiteraard niet alleen over "boys", maar wordt tijdens de traditiionele theemiddagen ook vaak een solide basis gelegd voor concrete resultaten. Een stukje cultuur waarbij de informele benadering voorop staat en tegelijk het zakelijk succes gevoed wordt.

Bedenk dat naast de formele economie er ook een informele economie bestaat. Ambtenaren geven veelal ieder een eigen interpretatie van de regelgeving. Dit houdt echter niet in dat u steekpenningen moet betalen: ambtenaren verrichten gewoon hun werk. Een kopje thee drinken met de directeur van de instantie kan uitermate constructief zijn. Op de internationale transparency index staat weergegeven welke score Turkije recentelijk heeft gekregen met betrekking tot corruptie. Nederlandse ervaren overigens de meeste problemen bij de douane.

Behoed u voor het gebruik van ja en nee. Wees niet belerend, maar toon respect en begrip en breng uw standpunt “in bedekte termen” naar voren. Vermijd uitspraken over politiek en verbaas u slechts over de inhoud van de vragen die u gesteld worden. Geef geen antwoord op vragen die u niet wilt beantwoorden. Gesprekken over hoogtes van salarissen en huur zijn volstrekt normaal in Turkije en worden niet beschouwd als brutaal binnen deze cultuur.

 

Cultuur binnen de Turkse zakenwereld: wereldveroveraars

Mede-oprichter en partner van Sepers c.s. drs. Esmeralda G. Sepers werd in 2022 uitgenodigd als Turkije-expert door het BNR-radio programma "Wereldveroveraars". Tijdens dit gesprek komen vele praktijkvoorbeelden ter sprake van vooral culturele aspecten binnen de zakelijke activiteiten in Turkije.

Beluister het programma hier terug:

BNR wereldveroveraars Esmeralda Sepers over cultuur in Turkije