Het programma MAX Vakantieman van omroep MAX besteedde op 23 augustus 2021 aandacht aan het onderwerp over cosmetische reizen naar het buitenland.

Deze reizen blijken steeds populairder. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie is bezorgd over de toename van het aantal cosmetische ingrepen in buitenland want dit soort reizen brengen veel risico’s met zich mee. Zij zien meer mensen op de poli langskomen met complicaties na een ingreep uit het buitenland. Ook uit Turkije.

De algemene conclusie is dat het "moeizaam" is om een vergoeding te gaan krijgen. Wilt u de arts aansprakelijk stellen, laat dan een haalbaarheidsonderzoek voor uw claim uitvoeren.

Behandeling in Turkije uit cosmetisch oogpunt - enkele vragen:

Stel dat de cosmetische ingreep wordt aangeboden als pakketreis, valt het dan onder Nederlands recht? Dat is dan met vervoer en overnachting? In de meeste gevallen wordt de vlucht los geboekt, dat zit dus niet bij de ‘package-deal’ prijs inbegrepen.

Antwoord Nederlandse advocaat:

Als verschillende diensten vanuit Nederland samen worden aangeboden,  bijvoorbeeld accommodatie en reisdienst dan kan naar Nederlands recht worden gesproken van een pakketreis. je moet dus kijken hoe het aangeboden wordt en welke informatie de reisorganisatie aan de reiziger verschaft. Ook als verschillende reisdiensten van verschillende organisatoren aan elkaar zijn gekoppeld kan vaak worden gesproken van een pakketreis.

Als de reis niet verloopt zoals de reiziger mocht verwachten dan kan de reisorganisator naar Nederlands recht aansprakelijk  worden gehouden voor de schade, ook voor letselschade..

De gedachte gaat op de eerste plaats wel uit naar een toeristische dienst. De vraag is of een arrangement voor een medische behandeling daaronder valt? Cosmetisch toerisme?

Overigens is het overlijden of letsel oplopen bij een ingreep op zichzelf niet genoeg om tot aansprakelijkheid te kunnen oordelen. Er moeten dan op zijn minst bij de uitvoering van de ingreep wel fouten zijn gemaakt of bijvoorbeeld niet door de kliniek zijn voldaan aan voorschriften.

 

 


Share this page